Srce i krvotok

Anemija - slabokrvnost

Anemija ili malokrvnost je stanje koje nastaje kada tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja šalju kisik u sve dijelove tijela. Dešava se najčešće zbog nedostatka željeza u prehrani ali može nastati i zbog drugih razloga.

Angina pectoris - prevencija infarkta

Angina pectoris je bolest srca koja uzrokuje umjerene i jake bolovi u grudima. Kod stabilnog oblika bol se razvija nakon nekog fizičkog napora (od brzog trčanja do lagane šetnje) a kod nestabilnih slučajeva bol napada i kada se tijelo odmara.

Aritmija - nepravilan rad srca

Srčana aritmija predstavlja odstupanje od regularnih srčanih otkucaja. Srce radi nepravilno, prebrzo ili presporo. Povremeno "preskakivanje" srčanog ritma je u većini slučajeva bezopasno, međutim ima slučajeva kad se treba zabrinuti.

Ateroskleroza - začepljenje krvnih žila

Ateroskleroza ili začepljenje, zadebljanje, ovapnjenje krvnih žila (arterioskleroza) je najčešća i najozbiljnija bolest koja zahvaća krvne žile (arterije), gdje stijenke arterija postaju stanjene, ovapnjene i krute. Karakteristika bolesti po kojoj je dobila ime je aterom - plak , nakupina.

Burgerova bolest - kronična bolest arterija i vena (pušačka noga)

Burgerova bolest je kronična bolest arterija i vena, koju karakterizira stvaranje upalnih, vaskularnih oštećenja, na kojima se stvaraju trombi.

Kolesterol - masnoća u krvi

Kolesterol je poznat kao rizični čimbenik za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Međutim to je i supstanca koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma.

Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa najčešće se javlja kod djece ili starijih ljudi, a osobito u tijeku virusnih epidemija, krajem zime i početkom proljeća, kada dolazi do manjka vitamina u organizmu. Krvarenje se javlja iznenada, često noću, tijekom sna.

Loša cirkulacija

Loša cirkulacija može biti vrlo neugodna. Može pogoditi muškarce, žene i djecu. Ako se ne tretira, može dovesti do velike nelagode, pa čak i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Nizak krvni tlak - hipotenzija

Nizak krvni tlak (hipotonija) kao znak ortostatskog poremećaja dovodi do nedostatne cirkulacije u mozgu, a očituje se vrtoglavicom, zamračenjem pred očima pri promjeni položaja tijela, bljedilom, osjećajem nemoći, hladnim rukama i nogama te smanjenim općim sposobnostima organizma.

Proširene vene - problemi sa venama

Od proširenih vena pati posljednjih godina sve više žena i muškaraca. To je prava bolest i prema njoj se valja tako ponašati. No, nemojte se pokrenuti tek kada zbog vena već imate probleme, učinite sve kako biste spriječili i ublažili razvoj venskih bolesti.

Srce - zaštita

Kada govorimo o dugovječnosti i kvaliteti života, onda briga o zdravlju srca mora biti na vrhu ljestvice prioriteta. Srce je jedan od organa koji čitav život neumorno radi osiguravajući optok krvi, snabdijevajući organizam kisikom i hranjivim tvarima potrebnim čitavom organizmu.

Trigliceridi - masnoća u krvi

Trigliceridi su najčešća forma u kojoj se masti nalaze. Ima ih i u našoj krvi, a njihove razine uveliko ovise o tome šta jedemo. Tijelo ih koristi kao jedan od izvora energije.

Tromboza - začepljenje krvnih žila

Tromboza je bolest krvožilnog sustava. Ona nastaje zastojem krvnih ugrušaka, koji mogu djelomično ili u potpunosti začepiti venu. Ukoliko se radi o površinskim venama, govorimo o superficijalnom (površnom) tromboflebitisu, a kada se krvni ugrušci stvaraju u dubokim venama riječ je o dubokoj venskoj trombozi.

Visoki krvni tlak - hipertenzija

Normalan krvni tlak iznosi 120/80 mhHG (tlak se mjeri u milimetrima žive). Ako recimo imamo tlak 140/90 mmHG, dijagnoza je povišeni krvni tlak odnosno arterijska hipertenzija. U 90% slučajeva kod povišenog krvnog tlaka uzrok je nepoznat (esencijalni) dok je tek 10% poznati uzrok.

Poštovani posjetitelji!

Za kupnju po nižim cijenama, potrebno je postati član Calivite kupnjom u minimalnom iznosu od 300 kn. Ukoliko ne želite postati registrirani član možete kupovati po višim cijenama.

Facebook

NEWSLETTER

Zdravlje Iz Prirode newsletter su besplatne e-novine koje sadrže dragocjene informacije vezane za poboljšanje vašeg zdravlja na potpuno prirodan način.

Poštujemo Vašu privatnost i ne toleriramo spam. Stotine članova već imaju koristi od ovih revolucionarnih informacija, a sada možete i vi.
Sigurno!