L-Arginin - esencijalna aminokiselina

L-Arginin - esencijalna aminokiselinaL-Arginin je uvjetno esencijalna aminokiselina koju, kao dodatak prehrani, koristimo zbog njene uloge u proizvodnji dušikovog oksida. To je posebno važno u razdobljima bolesti i kroničnim stanjima kao što su hipertenzija, bubrežne bolesti, dijabetes tipa II, problemi s erekcijom muškaraca, neplodnosti, i svim stanjima koja se odlikuju povećanom razinom enzima koji razgrađuje L-arginin (poznat kao arginaza). Za bolju cirkulaciju i regulaciju krvnog tlaka Da bi naše tijelo proizvelo dušikov oksid (NO), važan neurotransmiter,  potrebna mu je aminokiselina L-arginin. Dušikov oksid NO nam je potreban  jer uz njegovu pomoć organizam kontrolira napetost krvnih žila čime  utječe na regulaciju krvnog tlaka. Dakle, više NO znači bolji krvotok, opuštenije i protočnije krvne žile, bolja dostupnost kisika i hranjivih tvari za sve naše stanice.

Za erektilnu funkciju muškaraca

Erektilna se sposobnost smanjuje s dobi i poklapa se s prirodnim padom razine testosterona. To predstavlja veliki izazov za muškarce i njihove partnerice, što fizički i psihički utječe na njihov život. Blaga i dugotrajna disfunkcija  gotovo  je  uvijek  uzrokovana problemima  cirkulacije.  Fiziološki,  najčešći uzrok je kalcifikacija arterija i vena što dovodi do smanjenog dotoka krvi u spužvasto tijelo penisa i uzrokuje  progresivno slabiju erekciju. Za normalnu erekciju potrebno je opuštanje spužvastih (kavernoznih) mišića muškog spolnog organa, u čemu sudjeluje dušikov oksid (NO). Muškarcima visoke razine arginina u krvi znače i više NO, pa samim time i bolju erekciju i kvalitetniju spolnu izvedbu.

Za bolju funkciju gušterače i nadzor glukoze

Unos arginina čini se ima zaštitne učinke na beta-stanice gušterače, a putem povećanja dušikovog oksida može izravno potaknuti lučenje inzulina. Zbog kombiniranog zaštitnog učinka na stanice gušterače i lučenje inzulina, arginin se smatra zaštitnikom protiv dijabetesa. Osobe s dijabetesom ujedno imaju povećan rizik od srčano-žilnih bolesti, a smatra  se da je uzrok upravo u tome što imaju manje raspoloživog arginina u svom tijelu. Zbog toga se nadopunjavanjem tog nedostatka unosom arginina može postići kardioprotektivni učinak u dijabetičara.

Za bolju aktivnost neurona te učenje i pamćenje

Za što bolju funkciju živčanih stanica, procese pamćenja i učenja potreban je stalan podražaj neurona, a čini se da dušikov oksid igra važnu ulogu i u tome tako što stimulira presinaptička vlakna, koja pak kontinuirano  potiču  post-sinaptička  vlakna. Također, smatra se da arginin ima ulogu i u neurogenezi – stvaranju živčanih vlakana tijekom sazrijevanja  mozga.  Uloga  NO  kao  neuroprijenosnika je značajan čimbenik koji usporava   starenje moždanih funkcija, a zabilježeno je da se starenjem smanjuje NO i enzimi uključeni u njegov metabolizam.

L-arginin i žensko reproduktivno zdravlje

Optimalna razina arginina također podržava plodnost žena, s obzirom da ova  aminokiselina pomaže u održavanju normalne cirkulacije i dotoka krvi u genitalije, maternice i jajnike. Kisikom bogata krv vrlo je važna kako bi se omogućilo jajnicima održavanje zdravlja jajašaca. Što više, pokazalo  se da L-arginin može doprinijeti receptivnosti endometrija (prihvat jajne stanice) i povećati stopu trudnoća u žena koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji. Arginin također podržava održanje zdrave cervikalne sluzi, što  dodatno podržava plodnost. Preporučujemo kombinaciju arginina i rhodiolina.

Vezani proizvodi:

Tagovi: arginin, esencijalna aminokiselina

Ostali noviji članci:

Poštovani posjetitelji!

Za kupnju po nižim cijenama, potrebno je postati član Calivite kupnjom u minimalnom iznosu od 300 kn. Ukoliko ne želite postati registrirani član možete kupovati po višim cijenama.

Facebook

NEWSLETTER

Zdravlje Iz Prirode newsletter su besplatne e-novine koje sadrže dragocjene informacije vezane za poboljšanje vašeg zdravlja na potpuno prirodan način.

Poštujemo Vašu privatnost i ne toleriramo spam. Stotine članova već imaju koristi od ovih revolucionarnih informacija, a sada možete i vi.
Sigurno!