Koža

Akne

Akne (lat. Acne vulgaris) upalno su oboljenje kože prouzročeno promjenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju i bubuljice, odnosno prištići.

Alergija

Alergija je nepravilno funkcioniranje imunog sistema. Organizam alergične osobe burno reagira na neke tvari iz našeg prirodnog okruženja koje inače nisu štetne. Takve tvari se nazivaju alergenima.

Dermatitis - upala dubljih slojeva kože

Dermatitis je opći pojam koji se odnosi na bilo koji osip ili upalu na koži koja nije uzrokovana infekcijom. Iako dermatitis nije bolest koja je zarazna ili na bilo kaji način opasna po život, može biti veoma iritantna i neugodna.

Ekcem - kožno oboljenje uz pojavu otoka, crvenila, plikova

Ekcem je jedna od najčešćih bolesti kože.  Zastupljenost ekcema je značajno veća u industrijskim zemljama, i  obrnuto proporcionalna sa razinom higijene i učestalošću zaraznih  bolesti.

Herpes usne

Koliko puta vam se dogodilo da osjetite kako vam izbija herpes na usnama? Osim toga što boli i pecka, herpes je i estetski problem jer se mora prekrivati, maskirati.

Herpes zoster - akutno oboljenje kože

Herpes zoster je bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster; virus koji izaziva i vodene kozice. To je bolest  odraslih osoba, djece samo izuzetno. Nakon što je osoba preboljela  vodene kozice, virus ostaje u stanicama spinalnih živaca, no može se  ponovo aktivirati u slučaju slabljenja imuniteta - kod tjelesne ili  emocionalne traume ili teške bolesti.

Ljepša i zdravija koža

Vaša koža je najveći organ vašeg tijela. Teži između dva i četiri kilograma, pokriva između jednog i 2 kvadrana metra površine i potpuno se obnavlja svakih sedam do deset tjedana, pri čemu se svakodnevno ljušti i skida približno pet miljuna mrtvih stanica kože.

Opekotine

Opekotine se događaju zbog izloženosti kože izvoru topline (vatra ili vruća tekućina), električnom naponu, korozivnim kemikalijama, zračenju (UV zrake, solariji, terapija zloćudnih bolesti).

Psorijaza

Psorijaza ili ljuskavica (psoriasis vulgaris) izaziva stvaranje ljuskica na koži glave, donjem dijelu leđa, laktovima, koljenima, noktima te na zglobovima ruke. Ljuskice se javljaju svakih tri do pet dana, za razliku od zdrave kože gdje taj ciklus traje otprilike 30 dana. Prema klasičnoj medicini uzrok bolesti je nepoznat a kao alibi uzrok se navodi genetska nasljednost.

Staračke pjege

Staračke pjege se pojavljuju kada se višak kožnog pigmena zvanog melanin nagomila u koži. Staračke pjege pojavljuju se najčešće kod osoba starijih od 40 godina, obzirom da se razvijaju polako i tokom dužeg vremenskog perioda. Pjege se naješće javljaju na licu i rukama zato što su upravo to dijelovi tijela koji su najizloženiji suncu.

Vitiligo

Vitiligo je stanje koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože. Očituje se kada melanociti, stanice koje su odgovorne za pigmentaciju kože, odumru ili postanu nestabilne za funkcioniranje. Uzrok vitiliga je nepoznat, ali istraživanja ukazuju na moguće podrijetlo iz autoimunih, genetskih, neuralnih, viralnih uzroka ili pak od oksidativnog stresa. Incidencija u svijetu je manja od 1%. Najčešći oblik je nesegmentalni vitiligo, koji ima obilježje da se pojavljuje u simetričnim obrascima, ponekad preko velikih dijelova tijela.

Poštovani posjetitelji!

Za kupnju po nižim cijenama, potrebno je postati član Calivite kupnjom u minimalnom iznosu od 300 kn. Ukoliko ne želite postati registrirani član možete kupovati po višim cijenama.

Facebook

NEWSLETTER

Zdravlje Iz Prirode newsletter su besplatne e-novine koje sadrže dragocjene informacije vezane za poboljšanje vašeg zdravlja na potpuno prirodan način.

Poštujemo Vašu privatnost i ne toleriramo spam. Stotine članova već imaju koristi od ovih revolucionarnih informacija, a sada možete i vi.
Sigurno!