Kako uzimati dodatke prehrani?

Kako uzimati dodatke prehrani?Po pravilu, većina dodataka prehrani treba se uzeti za vrijeme jela ili poslije jela, jer su tada procesi probave i apsorpcije najaktivniji pa je time iskoristivost svih unijetih namirnica najveća. Tablete male veličine, ako se uzimaju na prazan želudac (natašte) - djelomično ili potpuno neiskorištene - veoma brzo prođu kroz želučano-crijevni trakt. Kao i uvijek, i ovdje ima izuzetaka koji potvrđuju pravilo. Kapsule ženšena, ašvagande, šitake gljiva, ponekad i kapsule đumbira i juke - u principu sve adaptogene - treba uzimati natašte sa nekoliko čaša negazirane mineralne vode. Isto se odnosi na kapsule pojedinačnih aminokiselina kada se želi postići njihovo specifično djelovanje na lučenje određenih hormona ili stimulacija druge vrste. Tako, L-arginin, u cilju lučenja hormona rasta i testosterona, treba uzeti nekoliko sati poslije obroka, najbolje u kasnim večernjim satima, a L-lizin treba uzeti nekoliko sati nakon uzimanja obroka. Razlog za ovakav način unošenja je taj da se ostale aminokiseline iz hrane ne natječu za mjesta prenošenja (transporta) u sluzokoži crijeva. Kapsule acidofilusa se trebaju uzeti natašte, da bi se što bolje i brže dovelo do normalizacije crijevne flore i reguliranja crijevne pasaže. Tablete lucerne je najbolje uzimati između obroka. Pripravci sa biljnim vlaknima, kao što je psilijum, ovisno o namjeni, treba uzeti prije obroka (ako se želi smanjiti apetit i glad) ili poslije jela (ako se želi postići apsorpcija ugljikohidrata i masti, u cilju reguliranja razine glukoze, odnosno lipida u krvi). Kod pretilosti uzimati i prije i poslije jela.

Mnogi ljudi započinju dan konzumiranjem kave ili čaja na prazan želudac i obično u to vrijeme, bez prethodnog uzimanja hrane, uzimaju i svoje lijekove prepisane od svog liječnika, a ponekad i vitamine. Takav postupak je pogrešan iz više razloga. Prvo, lijekove treba uzimati odvojeno od suplemenata (dodataka) prehrani, da ne bi međusobno reagirali, bilo da se njihovi utjecaji pojačavaju (sinergizam) ili, obratno, da se smanjuju (antagonizam). Primjer negativnog sinergizma je, na primjer, uzimanje tableta C-vitamina sa digitalisom, čije djelovanje C-vitamin produžava, a primjer pozitivnog sinergizma je uzimanje C-vitamina sa preparatom željeza, čiju apsorpciju poboljšava. Antagonistički učinak postoji između djelovanja E-vitamina i preparata sintetičkog željeza (helatni oblik željeza  može se uzimati i sa E-vitaminom; najbolji primjer za to su multivitaminsko-multimineralne tablete, u kojima se vitamini i helatirani minerali nalaze skupa). Kapsulu ženšena uzimamo ujutro natašte (umjesto kave!), da bi se tijekom dana oslobodilo njegovo osvježavajuće djelovanje, a tabletu C-vitamina možemo uzeti tek za 3-4 sata, da ne bi došlo do interakcije sa djelovanjem ženšena.

Kod uzimanja preparata koji sadrže ljekovito bilje (npr. bijeli luk i peršin) i preparata bogatih dijetnim vlaknima (mekinje od žitarica, lucerka, tropska bokvica itd.) potrebno je uzimati dosta tekućine: količina kisele vode ili voćnog čaja treba biti bar 2,5-3 litre na dan. Ovo je posebno bitno u slučaju uzimanja juke (Yucca), jer nepoželjne, u vodi topive materije mogu se iz organizma u potpunosti odstraniti jedino "bogatim ispiranjem putem bubrega".

Tagovi: dodaci prehrani, kako uzimati

Ostali noviji članci:

Poštovani posjetitelji!

Za kupnju po nižim cijenama, potrebno je postati član Calivite kupnjom u minimalnom iznosu od 300 kn. Ukoliko ne želite postati registrirani član možete kupovati po višim cijenama.

Facebook

NEWSLETTER

Zdravlje Iz Prirode newsletter su besplatne e-novine koje sadrže dragocjene informacije vezane za poboljšanje vašeg zdravlja na potpuno prirodan način.

Poštujemo Vašu privatnost i ne toleriramo spam. Stotine članova već imaju koristi od ovih revolucionarnih informacija, a sada možete i vi.
Sigurno!